pistaljke za auspuh

Odabir pistaljke

 

Za odabir pistaljke vodimo se preko nekoliko kriterijuma :sirina auspuha ,kubikaza , zakrivljenost i duzina auspuha.

Sirina auspuha

Sirina auspuha ,najcesci i najlaksi nacin da odaberete pistaljku jeste da izmerite fi vaseg auspuha . U pitanju su unutrasnje mere i prema tim merama vrsimo odabir pistaljke .Neophodno je da pistaljka zauzme barem preko 60%(vise od pola) prostora da bi dobili zvuk .Postavljanje manje pistaljke u vecu rupu ,dovodi do toga da zvuka nema ili se jedva cuje ,dok obrnuto postavljenjem vece pistaljke u “knap” rupu isto nije preporucljivo .

  • Model XL po otvoru auspuha vodi se za modele ciji je fi Ø 58 do 85 mm.
  • Model L za otvor auspuha 44 do 55mm.
  • Model M za otvor auspuha   37 do 48mm.
  • Model S za otvor auspuha 32 do 43 mm.

Najbolji odnos je od 60% do 80% prostora auspuha  da popunjava pistaljka .

Kubikaza

Sledeca mera je kubikaza ,najcesce ova mera je informativna pri izboru ,dok ponekad i ta mera moze se poklopiti i sa gornjim odabirom .

  • Model XL po specifikaciji  je za vozila sa jacinom preko 2400 kubika . Dok po otvoru auspuha vodi se za modele ciji je fi Ø 58 do 85 mm.
  • Model L sa druge strane je za 2000/2400 cc a velicina otvora je od 44 do 55mm.
  • Model M po specifikaciji je za 1600 -2000cc   ,dok je otvor  37 do 48mm.
  • Model S   po specifikaciji 1100 do 1600 cc ,otvor 32 do 43 mm.

 

  Prav  ,zakosen ,zakrivljen auspuh

Po specifikaciji neophodno je da je auspuh ravan i prav u celoj duzini pistaljke , dok u praksi dosta se susrecemo sa vozilima gde postoji odredjena zakrivljenost. Bilo to na golfovima ,renoima ili vec puntima .Takvi modeli auspuha moraju se prvo vizuelno pregledati zbog nemogucnosti da se postave pistaljke pravih dimenzija .Tj u slucajevima gde kraj tj cevka auspuha nije ravna ,ne mozemo da montiramo pistaljku koje je definisana po otvoru ,jer fizicki nema prostora da prodje  ,zato se mora montirati manji model pistaljke ,ako joj opet taj isti prostor dozvoljava.

Zahtev proizvodjaca jeste montiranje samo u ravnom zavrsetku .Dok u praksi se susrecemo sa modelima  kod kojih je kraj zakrivljen ,dovodi se do zakljucka da je taj deo relativno primenljiv .Sam nosac je moguce saviti i prilagoditi i zakrivljenim modelima .Dok sam levak se ne moze savijati i prilagodjavati otvoru .

Izgled pistaljke u auspuhu
Izgled pistaljke u auspuhu

 

Nacin montaze mozete videti na nasoj stranici montiranje pistaljke

Napomenu pre montaze mozete videte na stranici osnove pistaljke –> srafic

Narucivanje pistaljke mozete izvrsiti ovde